Litt om mandalaene


Som kunstterapeut og prest ønsker jeg å forene en intuitiv, spirituell og ubevisst bildeprosess med den kirkelige bakgrunnen jeg har og de fortellingene som danner grunnlaget for den kristne tro. Mandalaene er verken illustrasjon til bibeltekstene, teologiske tanker eller dogmatiske «sannheter». Jeg er i mitt arbeid med mandalaene ute etter å gi et uttrykk for det som skjer i meg i møte med med bibelteksten. Hva skjer i min kropp og hvilke sansninger får jeg når jeg leser den aktuelle teksten? Hvilke følelser kjenner jeg? Hvilke fantasier oppstår? Hva aktiveres av mitt eget personlige materiale i møte med teksten? Hva skjer når jeg begynner å tegne et intuitivt bilde og følger prosessen?

Det er til tider en sterk prosess. Mandalaene kan bli veldig personlige. Det er godt å arbeide på en intuitiv måte med tekster som bærer mye med seg og som kan oppleves, forståes og tolkes på ulike måter. Jeg ser at min historie og min aktuelle situasjon, min spiritualitet og min åndelige lengsel kommer til uttrykk i mandalaene. Tekstene åpner seg på nye måter og det guddommelige viser seg gjennom den intuitive billedprosessen. Det åpner opp et spirituelt rom i meg.


Jeg viser her en del av mine mandalaer. De ledsages av min egen tekst som kan være en fortelling, en poetisk tekst eller en refleksjon. Av og til kanskje en tolkning ut i fra Jungs analytiske psykologi og/eller av teologisk karakter.


Min inspirasjonskilde er Carl Gustav Jung. Han tegnet en mandala hver morgen i lengre tid. Han brukte også mandalategning i sitt arbeid med pasienter. Ordet mandala er sanskrit og betyr sirkel. Det var C.G. Jung som brakte mandalaen til vesten. Han begynte å bruke dette ordet om sine sirkelrunde bilder. Fra sine mange reiser var det østens mandalaer han mest kunne sammenlikne bildene sine med. Men i stedet for intrikate mønstre slik vi kjenner fra f.eks tibetansk buddhisme er mandalaen i jungiansk forståelse et sirkelrundt bilde som fylles med psykisk innhold. Det er Selvet som uttrykker seg. Mandalaen kan sees på som et symbol på Selvet, altså et symbol på totaliteten av hele vår psyke. Samtidig kan man i følge Jung se på mandalaen som et gudsbilde.



søndag 29. desember 2019

Flyktninger



2. juledag og romjulssøndagen 2019
Matt. 2,13-15: Flukten til Egypt

Den lille familien bestående av det nyfødte barnet Jesus og moren og faren hans ble flyktinger. De var i reel livsfare, i hvert fall den lille nyfødte, om de hadde blitt værende i hjemlandet. Og hva er vel noe mer forferdelig for nybakte foreldre enn at noen skal drepe deres lille barn? De måtte flykte. Hvordan var det for dem å komme som flyktninger til et annet land? Med en nyfødt baby? Ble det traumatisk for dem? Ble de traumatiserte flyktninger?

I dag vet vi en del om hvordan det er å være flyktninger. Vi hører stadig om de som flykter fra Syria, og mange av dem omkommer på havet. Norge vil dessverre ikke ta i mot så mange flyktninger. Men jeg tenker ikke minst på alle dem som har kommet til Norge. Får de den hjelpen de trenger? De fleste er traumatiserte. Forstår vi egentlig hvordan det er? Først nå når jeg har fått en PTSD-diagnose etter en lang, dyp og intens terapiprosess, som ikke er avsluttet, forstår jeg noe av hva det betyr å være traumatisert. PTSD betyr posttraumatisk stress syndrom, og er en lidelse som kommer av vedvarende stress i kropp og sjel etter traumatiske hendelser. Jeg har ikke vært ute i krig, eller blitt utsatt for direkte livsfare, men et lite barn som ikke blir speilet og får støtte av "den gode mor" blir veldig sårbar. Livet kan bli tøft. Det kan kjennes som om man er ute i krigen, eller i en ørken. Redselen blir sittende i kroppen, og reaksjoner man ikke forstår kan dukke opp.

Slik som Josef lot seg lede av drømmene han fikk, lar jeg meg lede av mine drømmer. Nattens drømmer, intuisjonen, det ubevisste og ønskene jeg har. "Ordet tok bolig i blant oss" står det i Joh. 1, teksten for 1. juledag. Det står egentlig at Ordet slo opp sitt telt i blant oss. Teltet som, for israelittene da de var på sin vandring i ørkenen, var symbolet for Guds tilstedeværelse. På bildet mitt har et telt blitt med. Teltet - Guds nærvær? Det guddommelige som er til stede. Gjennom nattens drømmer, gjennom andre mennesker, i små og store øyeblikk. Glimt at det guddommelige.