Litt om mandalaene


Som kunstterapeut og prest ønsker jeg å forene en intuitiv, spirituell og ubevisst bildeprosess med den kirkelige bakgrunnen jeg har og de fortellingene som danner grunnlaget for den kristne tro. Mandalaene er verken illustrasjon til bibeltekstene, teologiske tanker eller dogmatiske «sannheter». Jeg er i mitt arbeid med mandalaene ute etter å gi et uttrykk for det som skjer i meg i møte med med bibelteksten. Hva skjer i min kropp og hvilke sansninger får jeg når jeg leser den aktuelle teksten? Hvilke følelser kjenner jeg? Hvilke fantasier oppstår? Hva aktiveres av mitt eget personlige materiale i møte med teksten? Hva skjer når jeg begynner å tegne et intuitivt bilde og følger prosessen?

Det er til tider en sterk prosess. Mandalaene kan bli veldig personlige. Det er godt å arbeide på en intuitiv måte med tekster som bærer mye med seg og som kan oppleves, forståes og tolkes på ulike måter. Jeg ser at min historie og min aktuelle situasjon, min spiritualitet og min åndelige lengsel kommer til uttrykk i mandalaene. Tekstene åpner seg på nye måter og det guddommelige viser seg gjennom den intuitive billedprosessen. Det åpner opp et spirituelt rom i meg.


Jeg viser her en del av mine mandalaer. De ledsages av min egen tekst som kan være en fortelling, en poetisk tekst eller en refleksjon. Av og til kanskje en tolkning ut i fra Jungs analytiske psykologi og/eller av teologisk karakter.


Min inspirasjonskilde er Carl Gustav Jung. Han tegnet en mandala hver morgen i lengre tid. Han brukte også mandalategning i sitt arbeid med pasienter. Ordet mandala er sanskrit og betyr sirkel. Det var C.G. Jung som brakte mandalaen til vesten. Han begynte å bruke dette ordet om sine sirkelrunde bilder. Fra sine mange reiser var det østens mandalaer han mest kunne sammenlikne bildene sine med. Men i stedet for intrikate mønstre slik vi kjenner fra f.eks tibetansk buddhisme er mandalaen i jungiansk forståelse et sirkelrundt bilde som fylles med psykisk innhold. Det er Selvet som uttrykker seg. Mandalaen kan sees på som et symbol på Selvet, altså et symbol på totaliteten av hele vår psyke. Samtidig kan man i følge Jung se på mandalaen som et gudsbilde.



søndag 14. mars 2021

Vekst og utviklingspotensialer

 

Slangen


To slanger har fått plass i bildet mitt denne gangen; én vannrett i mandalaen, og en som danner omkretsen. Den sistnevnte er en slange som biter seg selv i halen: En ouroboros. Slangen er verdt å se nærmere på. Det er akkurat som om personen på bildet holder slangen opp med utstrakte hender og sier litt triumferende: "Se! Så stor og flott!" Og det er umulig å la være å se den oransje-røde slangen som utgjør sirkelen. Den kaller på oppmerksomheten. 

Hvordan forhold har du til slanger? Mange av oss er kanskje ikke så glad i slanger, selv om vi i Norge bare har en giftig slange, nemlig hoggormen. Men hoggormen er egentlig ganske fin der den kan ligge å sole seg. I kristen tro forbinder vi gjerne slangen med djevelen. Det er nok bestemte måter å lese og forstå skapelses- og syndefallsberetningen på som har gitt oss et ensidig bilde av slangen. For slangen er som andre symboler ganske mangfoldig, og kan forståes både positivt og negativt.  

I arbeidet med denne mandalaen ble slangen et godt symbol. Men den vekket allikevel en viss uro i meg. Jeg kjente også at det prikket i hendene. Slangen er et krypdyr, og den kan minne oss om våre instinktive krefter. Slangen som symbol er gjerne knyttet til det instinktive i mennesket, og de reaksjoner og det som foregår i krypdyrhjernen vår. Det er der kamp-, flukt- og frys-reaksjonene styres. Det er de reaksjonene både dyrene og vi mennesker får når vi blir truet og står i livsfare. Jeg tenker at den uroen og prikkingen jeg kjenner handler om dette instinktive laget. Jeg kommer i kontakt med noe materiale som setter i gang noen reaksjoner. Men jeg vet også at dét ikke er farlig. Det kan snarere være en kilde til vekst og utvikling dersom jeg våger å se nærmere på dette. Mandalaen peker på vekst og utviklingspotensialer. Personen på bildet er tegnet med grønt. Det viser til vekst. Personen er i ørkenen, som ikke akkurat forbindes med vekst, men nettopp der kan det være utviklingspotensialer. Slangen kan i symbollæren vise til stor psykisk energi. Slangen personifiserer gjerne det ubevisste, og bærer med seg krefter fra sjelsdypet bortenfor jeget. Slik at når jeg ser på de to store og iøyenfallende slangene i mandalaen vitner de om mye kraft, vekst og utviklingsmuligheter. Den omkringliggende slangen er ganske full av liv og kraft der den i sin rød-oransje farge biter seg selv i halen. Fargen minner meg om Fugl Føniks som sto opp fra asken. Og jammen meg: Denne slangen som biter seg selv i halen kalles ouroboros, og kan forståes som et symbol for den evige tilbakekomsten. Liv og død, død og liv. Liv fra det døde. Vekst og utvikling fra den tørre og "døde" ørkenen. Vekst og utvikling i livet. Slik det Jesus henviser til i teksten for denne søndagen kan være et bilde på: Moses som løftet opp slangen i ørkenen. 


Teksten for 4. søndag i fastetiden: "Sannelig, sannelig, jeg sier deg: Vi taler om det vi vet og vitner om det vi har sett, men dere tar ikke imot vårt vitneutsagn. Hvis dere ikke tror når jeg taler til dere om det jordiske, hvordan kan dere da tro når jeg taler om det himmelske? Ingen annen er steget opp til himmelen enn han som er steget ned fra himmelen: Menneskesønnen, *som er i himmelen•. Og slik Moses løftet opp slangen i ørkenen, slik må Menneskesønnen bli løftet opp, for at hver den som tror på ham, skal ha evig liv. For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv." Joh. 3,11-16

torsdag 11. mars 2021



Tirsdag 23. mars 2021 kl. 19 vil jeg holde et foredrag der jeg deler min måte å arbeide med tekster fra Bibelen på ved hjelp av kunstterapeutisk metoder og med basis i Jungs analytiske psykologi.


Bli med fra der du er, i livet og i verden. Vi møtes på Zoom! Meld deg på i linken nedenfor. Da får du zoomlenken tilsendt når det nærmer seg.