Litt om mandalaene


Som kunstterapeut og prest ønsker jeg å forene en intuitiv, spirituell og ubevisst bildeprosess med den kirkelige bakgrunnen jeg har og de fortellingene som danner grunnlaget for den kristne tro. Mandalaene er verken illustrasjon til bibeltekstene, teologiske tanker eller dogmatiske «sannheter». Jeg er i mitt arbeid med mandalaene ute etter å gi et uttrykk for det som skjer i meg i møte med med bibelteksten. Hva skjer i min kropp og hvilke sansninger får jeg når jeg leser den aktuelle teksten? Hvilke følelser kjenner jeg? Hvilke fantasier oppstår? Hva aktiveres av mitt eget personlige materiale i møte med teksten? Hva skjer når jeg begynner å tegne et intuitivt bilde og følger prosessen?

Det er til tider en sterk prosess. Mandalaene kan bli veldig personlige. Det er godt å arbeide på en intuitiv måte med tekster som bærer mye med seg og som kan oppleves, forståes og tolkes på ulike måter. Jeg ser at min historie og min aktuelle situasjon, min spiritualitet og min åndelige lengsel kommer til uttrykk i mandalaene. Tekstene åpner seg på nye måter og det guddommelige viser seg gjennom den intuitive billedprosessen. Det åpner opp et spirituelt rom i meg.


Jeg viser her en del av mine mandalaer. De ledsages av min egen tekst som kan være en fortelling, en poetisk tekst eller en refleksjon. Av og til kanskje en tolkning ut i fra Jungs analytiske psykologi og/eller av teologisk karakter.


Min inspirasjonskilde er Carl Gustav Jung. Han tegnet en mandala hver morgen i lengre tid. Han brukte også mandalategning i sitt arbeid med pasienter. Ordet mandala er sanskrit og betyr sirkel. Det var C.G. Jung som brakte mandalaen til vesten. Han begynte å bruke dette ordet om sine sirkelrunde bilder. Fra sine mange reiser var det østens mandalaer han mest kunne sammenlikne bildene sine med. Men i stedet for intrikate mønstre slik vi kjenner fra f.eks tibetansk buddhisme er mandalaen i jungiansk forståelse et sirkelrundt bilde som fylles med psykisk innhold. Det er Selvet som uttrykker seg. Mandalaen kan sees på som et symbol på Selvet, altså et symbol på totaliteten av hele vår psyke. Samtidig kan man i følge Jung se på mandalaen som et gudsbilde.



søndag 8. oktober 2023

Velkommen til min mandalautstilling

 


Eva Sofie Berg utforsker i sine bilder mandalaen som en form som fylles med et symbolsk og psykisk innhold. Ordet mandala er fra det indiske språket sanskrit og betyr ‘sirkel’. Ofte tenker man på mandalaen som et rundt bilde med et geometrisk mønster. Den sveitsiske psykiateren Carl Gustav Jung bruker mandala som betegnelse for «urbilder» som dukker opp i drømmer og visjoner som symbol for ubevisste prosesser. I sitt arbeid utforsker Eva Sofie like gjerne hva som folder seg ut innenfor sirkelen som en dynamisk form som kan gi en trygghet, stabilitet og ro til det som måtte komme i løpet av den prosessen det er å skape et bilde. Eva Sofie Berg har gjort dette til sitt prosjekt. Prosjektet begynte i 2014 og er todelt. Fra juni 2014 til juli 2015 laget hun en mandala hver dag. Målet var å undersøke hva som skjedde med bildene og med henne i denne perioden, personlig og spirituelt. Oppgaven hun ga seg selv var å lage en mandala hver dag i ett år ved bruk av ulike teknikker, formater og materialer. 

Dette arbeidet ledet til del to av prosjektet der hun tar utgangspunkt i en bibeltekst (den fastsatte teksten det prekes over i norske kirker) hver søndag og lager en mandala ut ifra hva som berøres i henne av følelser, sansninger og indre bilder. Deretter reflekterer hun over bildet med utgangspunkt i Jung sin analytiske psykologi, som for henne gir en sakssvarende teori om menneskets psyke og et meningsfullt syn på mennesket og dets spirituelle vesen. Dette er et pågående prosjekt hvor formålet er å arbeide med bibeltekster på en kunst-terapeutisk måte for en bedre åndelig og psykisk helse, vekst og utvikling. 

I utstillingen presenteres mandalaer fra begge disse delene av prosjektet. De viser en bredde og ulikhet i uttrykk, men har likevel en felles tematikk. Fra det kaotiske og mørke som var i verdens begynnelse og som mennesker kan kjenne på inni seg eller i verden i dag, til et harmonisk og ordnet hele som vi også kan gjenkjenne. På veien dit er det skapelse og nyskapelse, som symbolsk kan uttrykkes gjennom det kosmiske verdensegget, og også sommerfuglen som transformeres fra larven via kokongen til den kommer ut som ferdig sommerfugl. Så følger død og oppløsning. Dette er en naturlig syklisk utvikling i menneskets psyke så vel som i naturen. Mennesket kan symbolsk og psykisk sett gjennomgå flere slike sykler. 






Tittel: Sommerfuglen