5. juli 2020 (5. søndag i treenighetstiden)
Teksten jeg har tatt utgangspunkt i denne søndagen er et lite utdrag fra en tale som Jesus holdt, den talen som er blitt kalt "Bergprekenen". Les det slik som evangelisten Matteus gjengir det:
Ta dere i vare for de falske profetene! De kommer til dere i saueham, men innvendig er de glupske ulver. På fruktene skal dere kjenne dem. Plukker man druer av tornebusker eller fiken av tistler? Et godt tre bærer god frukt, et dårlig tre bærer dårlig frukt. Et godt tre kan ikke gi dårlig frukt, og et dårlig tre kan ikke gi god frukt. Hvert tre som ikke bærer god frukt, blir hugget ned og kastet på ilden. Derfor skal dere kjenne dem på fruktene. (Matt. 7, 15.20)
Ta dere i vare! Vokt dere! Pass på! OBS OBS! Fare! Jesus tegner et fareskilt for oss. Jeg har malt et fareskilt. Det er ulven som er i fareskiltet. Utenpå ulven og utenfor fareskiltet er en sau. En sau med en ulv inni. En ulv i fåreklær. Jeg fikk ikke plass til hele sauen inni fareskiltet. Men så er det jo ikke sauen man skal passe seg for heller, men ulven inni sauen.
Kanskje har vi alle en ulv inni oss? Kanskje kan ulven sees på som et symbol på utemmede krefter vi alle har i oss? Eller ubevisste krefter som er av destruktiv karakter? Jeg tror vi alle har både gode og onde krefter i oss. Mange av disse kreftene kan være ubevisst. Gjennom et stadig indre arbeid kan vi utvikle oss. Vi kan få mulighet til å oppdage disse kreftene og integrere dem i vår bevissthet. En samtalepartner, en sjelesørger, en terapeut eller andre gode medvandrere kan være til god hjelp på den veien. Og vår indre veileder; det å lytte til hva som skjer inni oss i møte med oss selv og andre. Gjerne tegne, skisse eller male det, og ta i mot budskapet som kommer. Lytte til drømmene. Jeg tenker at mange som ikke går den utviklingsveien kan stå i fare for å være glupske ulver i saueham. De blir ikke bevisst ulvekreftene i seg. Kanskje er ulven så sulteforet og redd at gjeteren må gi den det basalae; den næringen og maten den har behov for, før den kan lære seg å bli trygg, og dermed heller ikke være så glubsk og farlig. Næring, trygghet og veiledning (inkludert noen advarsler) er godt for både ulv og sau - mennesket med alle dets bevisste og ubevisste krefter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar